Andrahandsuthyrning (sublokation)

Om du upplåter eller vill hyra ut din lägenhet till någon annan medan du inte bor där själv, krävs det enligt bostadsrättslagen ett tillstånd från styrelsen
Att det krävs tillstånd för andrahandsuthyrning framgår både av våra trivselregler och av föreningens stadgar. Se: Stadgar och trivselregler

För att en ansökan om andrahandsuthyrning (sublokation) ska godkännas krävs det att du kan uppvisa skäl för uthyrningen. Giltiga skäl kan t.ex. vara att du befinner dig på annan ort eller utomlands under en längre tid, eller för att prova på att flytta ihop med någon. 
Blankett för att söka tillstånd om uthyrning finns att ladda ner här: ansokan_tillstand_for_andrahandsuthyrning.pdf.
Lämna ifylld lapp i styrelsens brevlåda eller maila till; bultenfemton@gmail.com


Att hyra ut i andra hand utan godkännande av styrelsen kan få stora konsekvenser. Det kan resultera i att du blir uppsagd och bostadsrätten tvångsförsåld.

"Nytt för åtgärder i lägenheter:
 Bostadsrättshavaren mâste ha styrelsens tillstand för att utföra en ätgärd i lägenheten som handlar om installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten.
Det ska nu även gälla för ventilation, eldstad, rökkanal och annat som påverkar brandskyddet.
För lägenheter med särskilt historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt värde krävs alltid tillständ för en ätgärd som innebär att värdet päverkas. Ett tillstand från styrelsen far efter lagändringarna villkoras.
Om bostadsrättshavaren är missnöjd med styrelsens beslut i dessa fragor kan denne begära att hyresnämnden prövar frågan.
Om medlemmen utför en otilläten ätgärd och inte efter uppmaning rättar till felet omgående, får föreningen åtgarda detta på bostadsrättshavarens bekostnad.
Medlemmen ska i sin ansökan till styrelsen kunna visa att en ätgärd inte är "till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen", som det heter. I dag är det styrelsen som ska visa det.
En medlem kan bli uppsagd och tvingas flytta om en större ombyggnation har gjorts utan styrelsens tillstand, men det gäller inte om medlemmen rättar till atgärden eller ansöker om tillständ och fär det beviljat av hyresnämnden.
Möjligheten att i stadgarna bestämma att styrelsens tillständ inte behövs för en ätgärd som kräver nödvändigt tillstand tas bort.
Sådana stadgebestämmelser blir alltså ogiltiga.
Beslut av hyresnämnden som gäller tillständ till en åtgärd i en lägenhet ska kunna
 överklagas till Svea hovrätt."

Bostadsrätterna Direkt  nr 4 / 2022

……………………………………

https://www.bostadsratterna.se/artiklar/2023/vanliga-fragor-om-uthyrning...